Gör som resten av världen och satsa på muslimskt mode

Muslimskt mode har verkligen blivit på tapeten de senaste åren. Flera stora märken har börjat använda modeller som bär hijab och det har börjat dyka upp modebloggar från så kallade hijabistas.

Det är ingen överraskning att det muslimska modet har börjat ta plats i finrummet. Cirka 23 procent av världens befolkning, alltså cirka 1,6 miljarder människor tillhör islam. Detta innebär att det finns en stor målgrupp för detta modet. Det är inte längre bara i arabländer man bär modet utan även resten av världen har fått upp ögonen för det.

Hur uppkom den muslimska klädseln?

Islam är den näst största religionen i världen och utövas framförallt i arabländerna. Enligt islam får delar av människokroppen inte synas i offentliga sammanhang. Ett exempel på det här är kvinnans hår som koranen anser ska vara täckt med ett tygstycke. Syftet med det är här att kvinnan ska visa att hon är anständig men också undvika att bli ofredad.

muslim kvinnaVad innebär det muslimska modet?

När det kommer till muslimskt mode finns det en hel del regler som måste följas. En av de viktigaste är att kläderna måste täcka hela kroppen förutom händer, fötter och ansiktet. Kläderna måste dessutom sitta löst. Några vanliga plagg att bära som kvinnlig muslim är hijab och abaya som du kan hitta på Hijabfactory. Hijab är huvudduken eller sjalen som kvinnor täcker håret med och abaya är ett löst sittande ytterplagg. Under detta har man ofta några löst sittande plagg som man inte visar.

Varför bär man muslimskt mode?

Anledningen till att kvinnor bär det här muslimska modet är ofta för att de har valt det själva, vilket kanske inte många tror. Det finns också en religiös betydelse men många kvinnor anser att religion och mode kan gå hand i hand. Även om man är muslim måste man ha rätt till att vara intresserad av mode. Detta har utvecklats mycket de senaste åren och klädreglerna är numera inte lika strikta. Genom att bära till exempel hijab och abaya visar kvinnan en tillhörighet till religionen men också till samhällsstatus och kön.

Muslimskt mode är poppis

De stora modehusen har nu börjat satsa på kreativa kreationer inom muslimskt mode och detta har även börjat vissas på catwalken. Det går framåt men de går fortfarande relativt sakta. 2018 var första året som en modell gick med hijab på catwalken på New Yorks modevecka. En anledning till att muslimskt mode växer som det gör är att cirka två tredjedelar av den muslimska befolkningen är under 30 år. Detta är den grupp som är mest intresserade av mode.

hijabistaHijabistas tar världen med storm

Då världen har börjat få upp ögonen för muslimskt mode har det även dykt upp muslimska modebloggare. Dessa kallas för hijabistas och har idag en stor påverkan på modet. En hijabista som är stor i Sverige är Imane Asry som driver modebloggen Fashionwithfaith. Hon lägger ofta upp bilder på dagens outfit och har blivit mycket populär. Det finns flera andra stora bloggare som ser till at modet går framåt och kan utvecklas.