Att unna sig

Vi har alla varit i situationer där vi hellre går på häftstift än att faktiskt tar oss igenom uppgiften som måste genomföras. För att göra det enklare att bestiga det berget letar vi motiveringar, till exempel att få äta något gott eller shoppa.

Människokroppen har ett belöningssystem som fungerar på så sätt att när vi upplever någon form av glädje eller njutning utsöndras dopamin. Dopaminet gör även att känslan blir förhöjd och vi känner att vi gjort något bra. Därför när vi ska göra en skoluppgift, ta tag i den där pappershögen som legat extra länge på skrivbordet eller träna, de där sakerna som är extra jobbiga, ursäktar vi oss med att “jag får unna mig efter”. 

 

 

När vi varit duktiga och genomfört uppgiften beställer vi hem den där dyra väskan vi suktat efter länge eller äter en middag ute på stan, vilket signalerar kroppen att vi gjort något bra. Anledningen till att vi ursäktar oss med att det är att vi unnar oss är för att vi vet i grunden att det är något dåligt vi gör. Vi spenderar pengar vi inte har och vi äter socker fast vi lovat oss själva att dra ner på det. Att unna sig låter därför som ett bra koncept men i grunden lurar vi kropp och sinne till att göra saker vi inte borde.

Det vi ska tänka på för att motverka det negativa i beteendet är att vi inte ska göra inköp eller äta onyttigt för att belöna oss, utan vi ska göra det för att vi vill. Om vi fortsätter forma det till en belöning varje gång vi tar en bulle eller köper något kommer det resultera i en ohälsosam relation till mat och shopping. 

Istället för att kicka igång kroppens belöningssystem med sötsaker och shopping kan du börja sätta mål som gör att du blir motiverad och inspirerad av att du klarar dem. Att använda sig dagligen av målsättningar gör en mer driven till att klara av uppgifter.

Lyxa till det

Om du vill shoppa lite eller bara lyxa till det i vardagen för att du känner för det finns det många sätt att göra detta på. 

  • Spakväll! Köp hem lite doftljus, kanske några kroppskurer och ansiktsmasker. Det finns även många alternativ att göra hemma på egen hand. Att köpa produkter kan däremot kännas aningen lyxigare och ge en spadoft hemma i badrummet.
  • Nytt smink eller klädesplagg. Det ligger i vår natur att känna sig extra självsäker i kläder eller andra detaljer som får oss att känna sig snygg. Var inte rädd för att testa något nytt.
  • Tycker du om att laga mat? Testa ett nytt recept och köp lite extra bra råvaror för att ta det till en ny nivå. Varför inte testa att åka till en frukt och grönt marknad?